>

PRCA’DAN 2017 Yılında Muhteşem İletişim İçin 17 Öneri

prca_yazi_tasarim_tepe

PRCA Yönetim Kurulu ve İletişim Konseyi’nin kıdemli üyelerinin görüşleri doğrultusunda hazırlanan ‘2017 Yılında  Etkin İletişim’ konusundaki  17 öneri:

  1. Sahte haberler

2016 yılı sahte siyasi haberlerle ilgili tartışmalara sahne olmuştu; gelecekte de yanlış bilgilendirmeye dayanan kampanyalar iş dünyasının konusu olmayı sürdürecek. Yoğun sosyal medya takibi, hızlı geri dönüş, esneklik ve medya önündeki iletişim yöneticilerini güçlendirme ihtiyacı hiç olmadığı kadar önemli olacak.

  1. İtibar ve güven

Kurumlar hakkındaki negatif algının yüksek olduğu bir gerçek. Bu nedenle, şirket yöneticileri, toplumun ihtiyaçlarına yeterince yakın olup olmadıklarını gözden geçirmeli. İddialı markalar açısından, mevcut oyuncularının amaçlarını ve çalışmalarını sorgulayıp değiştirmeleri için büyük bir fırsat bulunuyor.

  1. Marka kimliği

Brexit ve Donald Trump, toplumun önemli bir kısmının kendilerini farklı gördüğünü ve özellikle farklı markalarla özdeşleştirdiğini ortaya çıkardı.  Markaların, bu yeni ayrışma ile kendi kimliklerinin nasıl bir araya gelebileceği konusunda çaba göstermesi gerekiyor.

  1. Sosyal medyanın siyasi bölünmesi

Mevcut sosyal medya markaları, kendi camialarını daha yakından izleme baskısı altında ve siyasi uçlarda olan markaların birçoğu alternatif platformlar arayışında. Bu olgu da solcu ve sağcı anlayıştaki sosyal medya yankı odalarının (karşıt görüşlerin süzgeçten geçirildiği ‘oda’lar) sadece farklı hashtag’lerle değil tamamen farklı yerler etrafında şekilleneceği anlamına geliyor.

  1. Gerçeklerden kaçış

Siyasi tedirginlik dönemlerinden sonra, toplumlar normal olarak yeni kaçış yolları arayacak. İnsanlar macera, yeni deneyimler, yaratıcılık ve kişisel gelişim konularına yönelecektir. Bu zorlamaya uygun kampanyalar geliştirmeliyiz.

  1. Dijital detoks

İnsanların yalnızca gerçeklerden kaçma isteği değil, ekranlardan uzaklaşma ve temel iletişime geri dönme istekleri de olacaktır. Bu olgu da markalar için yeni potansiyel fırsatlar yaratacaktır.

  1. Duyguları hedeflemek

Tüketiciler, herhangi bir markaların ruhunun parçası olarak, özgün hedefler de görmek ister. 2017, hem kalpleri ve hem de akılları kazanan markaların duygusal amaçlarına ulaşacağı bir yıl olacaktır.

  1. Canlı yayınlar

Canlı yayın içeriğini artırmak, “içeriğin yaşandığı an” ihtiyacını karşılar ve markalara, kitlelerinin daha kapsayıcı deneyimler yaşaması yönünde imkân sunar.

  1. Artırılmış gerçeklik

Pokémon Go ile başlayan artırılmış gerçeklik, oyunlar, reklamlar ve uygulamalarla faaliyet gösteren tüketici markaları ve sektörün yeniden canlanması için çok büyük bir potansiyel taşıyor.

  1. PR otomasyonu

Büyük Veri + Makinelerin Öğrenmesi + Yapay Zekâ = Tüm iletişim ve PR sektörü için inanılmaz fırsatlar. Geçen yılın zahmetli görevleri, yerini strateji çalışmalarına bırakacak.

  1. Sosyal medya reklamcılığı

2016 yılı Facebook, Snapchat and Instagram reklam harcamalarının TV’yi geride bıraktığı bir yıl oldu. Bu trendin 2017 yılında da -reklam açılmasını önleyici sistemlere (ad blokers) rağmen- devam edeceği düşünülüyor.

  1. Gazeteciliğe itibar kazandırma

Gelecek nesil gazeteciler kontakları nedeniyle değil, ilgi çekici hikâyeler oluşturma ve etkileme yetenekleri sayesinde işe alınacaklar. En iyi yazarlar ve belgesel yapımcıları, sosyal gruplar oluşturan kanıtlanmış takip programlarıyla el üstünde tutulacak.

  1. Birleşmeler ve işbirlikleri

Müşteriler, geniş bir kapsamda yapılan pazarlama ve iletişim harcamalarının birleştirilmesini istiyorlar. Ajansların bu ihtiyacı kendi işlerine, yaratıcılıklarına ve faaliyet belgelerine zarar vermeyecek şekilde dikkate almaları gerekiyor.

  1. Denizaşırı bütçeler artacak

50. maddenin tetiklenmesiyle pound önüne geçilemez bir şekilde değer kaybedecek. Pound’un zayıflaması, denizaşırı şirketlerin bütçelerinin artması anlamına geliyor. Bu durum da uluslararası kurumlardan daha büyük yatırımlar görebileceğimize işaret ediyor.

  1. Yetenek boşluğunu doldurmak

Sektör büyümesini sürdürdükçe, işe alımlar, 2017 yılında da en önemli konulardan biri olmaya devam edecek. Sürekli eğitim alma ve yeteneklerimizi geliştirme ihtiyacı önemli bir odak noktası olacak ve bu ihtiyaç, danışmanlık şirketlerini birbirinden ayrışmasına yardımcı olacak.

  1. İş/Özel yaşam dengesi

İletişim profesyonellerine iş dışındaki yaşamları ve ilgi alanları için fırsatlar sunulması sektörümüz için yararlı olacaktır. Yetenekleri geliştirmek ve yeni fikirlere yer açmak için esnek çalışma saatleri uygulamalarını da desteklemeliyiz.

  1. Çeşitlilik hiç olmadığı kadar önem kazanıyor

2016 yılında bazı müşterilerimizin yalnızca çeşitlilik planı olan şirketlerle çalışacağını duyurduğuna şahit olduk. Bunu, yetenek çeşitliliğini geliştirmemiz için bir uyanış çağrısı olarak değerlendirmeliyiz.

Kaynak: PRCA